Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt de Amsterdamse makelaar Puck L. van het witwassen van ruim drie ton. L. zou het geld hebben aangenomen van criminelen, aan wie ze woningen in de stad verhuurde. 

In een zitting in de rechtbank van Overijssel heeft het OM daarom dinsdag 18 maanden cel, waarvan 8 voorwaardelijk, tegen de 44-jarige vrouw geëist

De politie zou haar in 2015 op het spoor zijn gekomen na een tip dat een man betrokken zou zijn bij het witwassen van drugsgeld. In het onderzoek dat daarop volgde, vond de politie bijna twee miljoen euro aan contanten in een Amsterdamse hotelkamer. Osman V., een 42-jarige Bosniër, was te zien op camerabeelden van het hotel en werd daarom maandenlang gevolgd door agenten. 

De agenten zagen in mei van dat jaar hoe V. een pakket bankbiljetten overhandigde aan makelaar L., als huur voor een woning in Amsterdam. Hierop kwam L. in beeld als facilitator: het OM denkt dat ze panden heeft verhuurd aan criminelen, waar ze 3,5 ton contant voor ontving.

Ook V. stond dinsdag terecht. Tegen hem heeft het OM 20 maanden cel geëist. 

Huurcontracten

De politie ontdekte dat L. de huur van in totaal 27 woningen in cash uitbetaald kreeg. In zes van deze woningen zouden criminele activiteiten hebben plaatsgevonden, dan wel in gebruik zijn bij criminelen. Volgens Het Parool zou bij een huurder van L. cocaïne, drugs en wapens zijn gevonden. Een andere huurder zou een voortvluchtige crimineel uit Ierland zijn.

Ook zouden L. en V. betrokken zijn geweest bij het opstellen en of het in bezit hebben van een vals huurcontract voor een woning in Amsterdam. Uit onderzoek bleek dat de zogeheten 'Eddy', voor wie de woning bestemd was, een Albanees is die wordt verdacht van de invoer van drugs vanuit West-Europa naar Italië.

L. is eerder in beeld gekomen bij de politie. Zo was ze volgens de krant een van de vrouwen rondom de vastgoedmagnaat Willem Endstra, die in 2004 geliquideerd werd. In deze zaak was de vrouw geen verdachte.

Advocaat

Volgens de advocaat van L., Robbert Jonk, is zijn cliënt geen makelaar, maar iemand die klusjes opknapt voor eigenaren van woningen die het hier te druk voor hebben. "Zoals bijvoorbeeld sloten vervangen. Dit doet ze om hen rompslomp uit handen te nemen."

In de periode 2013 tot 2015 zou L. hier inderdaad meer dan drie ton voor gekregen hebben. "Maar dat ze schuldig is aan witwassen, bestrijden we. Mijn cliënt heeft namelijk geen verhullingspraktijken gedaan, ze hield alles netjes bij in haar administratie."

Op 11 juli doet de rechtbank uitspraak tegen de beide verdachten.