OM eist twaalf maanden cel tegen taxichauffeur voor afpersing

Het Openbaar Ministerie (OM) eist twaalf maanden cel tegen een taxichauffeur die ervan wordt verdacht een groep Chinese toeristen te hebben beroofd en te hebben afgeperst.

Hiervan zijn drie maanden voorwaardelijk, laat het OM donderdag weten.

De 22-jarige Emre T. wilde in september 2016 de groep toeristen 485 euro laten betalen voor een rit van Schiphol naar de RAI in Amsterdam. Toen de toeristen dit weigerden, is de verdachte doorgereden zonder de toeristen uit het voertuig te laten. 

De chauffeur stopte pas nadat een van de toeristen in de taxi het raam kapot wist te slaan. De slachtoffers hebben uiteindelijk honderd euro voor de rit betaald.

Imago

De officier van justitie meldde dat de zaak niet alleen een herinnering van de gedupeerden aan Amsterdam heeft vervuild, maar ook het imago van de stad schade heeft toegebracht. Dit zou strafverzwarend moeten werken.

Daarnaast benadrukte de officier van justitie dat T. bewust een kwetsbare groep heeft uitgekozen: toeristen met weinig kennis en beheersing van de Engelse taal.

Miscommunicatie

Volgens de officier blijkt na het uitlezen van de boordcomputer namelijk dat T. zich mogelijk eerder heeft schuldig gemaakt aan het rekenen van hoge ritprijzen.

De verdachte ontkent dat het zo is gegaan. Zijn advocaat spreekt van een miscommunicatie en vroeg vrijspraak. T. vertelde tijdens de zitting dat hij tot twee keer toe heeft gemeld dat de ritprijs 85 euro was. Ook zegt hij dat hij op de taximeter heeft gereden, al heeft de boordcomputer dat niet geregistreerd. Volgens hem ontstond er een hevige woordenwisseling tussen de toeristen op de achterbank en riepen ze de auto te stoppen. "Maar ik kon moeilijk stoppen en wilde een straat in rijden waar dat kon."

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Lees meer over:
Tip de redactie