Veertigduizend sociale huurwoningen voor mensen met lage en middeninkomens worden de komende jaren in Amsterdam bijgebouwd. De woningen zijn onderdeel van de vijftigduizend nieuw te bouwen woningen tot 2025.

Dat staat in de Woonagenda 2025 die het college van burgemeester en wethouders heeft vastgesteld.

Voor mensen met een lager inkomen wordt het steeds lastiger, zo niet onmogelijk, om een betaalbare woning in de stad te krijgen. Ook de huurprijzen stijgen flink. Mensen trekken hierdoor steeds meer weg uit de stad.

De stad wil die beweging omkeren. Voor de twintigduizend huurwoningen moet een huur van rond de 710 euro per maand worden betaald. Nog eens twintigduizend huurwoningen krijgen een huurprijs van rond de 850 euro. De rest van de nieuw te bouwen woningen, tienduizend in totaal, mogen duurdere huur- en koopwoningen worden.

Ook wordt er gelet op de spreiding van de nieuwbouw. De stad wil een mix van woningen met verschillende prijzen in verschillende gebieden.

Nieuwe wijk

Verder maakte de gemeente donderdag bekend dat Amsterdam een nieuwe wijk ontwikkelt, waar plek is voor zo'n veertigduizend tot zeventigduizend woningen. Dit gebied, Haven-Stad genoemd, ligt aan de westkant van de stad, in de buurt van station Sloterdijk.

Het project moet rond 2040-2050 klaar zijn. Naast wonen wordt de wijk ook een plek om te werken, met zo'n 45.000 tot 58.000 arbeidsplaatsen.

Volgens de wethouder Laurens Ivens is er voor de gemeente een bedrag van 1 miljard euro mee gemoeid.

Bekijk alles over wonen