OM eist taakstraf tegen advocaten voor kopen vertrouwelijke politiedossiers

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een taakstraf van 200 uur geëist tegen twee advocaten die ervan verdacht worden meer dan honderd vertrouwelijke politiedossiers te hebben gekocht. 

Het OM verdenkt het duo van ambtelijke omkoping, witwassen van dossiers en leidinggeven aan verboden gedragingen, maakte het OM woensdag bekend

De twee letseladvocaten Raymond A. en Patricia B. kochten voornamelijk processen verbaal van mishandelingen en verkeersongelukken, die ze gebruikten voor procedures. In totaal zou het om 135 dossiers gaan in de periode 2010 tot 2012. 

Ze kochten de dossiers bij de 63-jarige Carla T., een vrijwilliger bij de Amsterdamse politie. T. zou de dossiers al hebben geleverd toen ze werkte bij Slachtofferhulp. In ruil voor de dossiers zouden de twee advocaten haar hebben geholpen met het oprichten van haar eigen stichting voor slachtofferhulp. 

Het OM overwoog tijdelijke ontzetting uit het beroep te eisen tegen de advocaten, maar deed dit uiteindelijk niet omdat de verdachten afhankelijk zijn van hun baan. Ook zijn A. en B. beiden 'first offenders'. 

De affaire kwam aan het licht toen een familielid van een dodelijk slachtoffer van een verkeersongeluk details over de verdachte in handen bleek te hebben. Deze waren verstrekt door het advocatenkantoor van A. en B.  "Het Openbaar Ministerie had het dossier nog niet eens in bezit, toen slachtoffers dat al wel hadden", meldde de Officier van Justitie tijdens de zitting. 

Strafzaak

De advocaten waren werkzaam voor het inmiddels opgeheven kantoor Hampe Meyjes. De letselschadepraktijk 'dreef op de informatie van T.', aldus het OM. "De letselschadeafdeling was goed voor minstens de helft van de omzet." 

De strafzaak tegen de advocaten ging maandag van start. De rechtbank buigt zich op een ander moment over de zaak tegen T., vanwege haar slechte gezondheid. 

In totaal zijn zes zittingen gepland voor de zaak. Begin augustus doet de rechter uitspraak.

Lees meer over:
Tip de redactie