'Amstelcampus is onbetaalbaar voor studenten'

De woningen op de Amstelcampus bij de Wibautstraat in Amsterdam zijn in eerste instantie bedoeld voor studenten van de Hogeschool van Amsterdam (HvA), maar worden door 60 procent van deze groep bewoond. 

De campus is daarom 'mislukt', vinden de ASVA Studentenunie en de Medezeggenschapsraad van de HvA.

Dat er niet alleen studenten huren, heeft onder meer te maken met de hoge huren die woningcorporatie De Key ervoor vraagt, aldus de organisaties. Voor een studio van 24 vierkante meter moet 592 euro worden betaald. "Dat is nog niet eens mijn maandsalaris", aldus een van de studenten.

Sinds 2015 kunnen HvA-studenten voorrang krijgen op een studio aan de Amstelcampus bij de Wibautstraat. 

Geen huursubsidie

Studenten onder de 23 komen met deze huurprijzen niet in aanmerking voor huursubsidie. Als ze die leeftijd wel bereiken, zijn ze waarschijnlijk al afgestudeerd. 

"Door het leenstelsel worden studenten door hun opleiding heen gejaagd, dus meer bijlenen doen ze niet snel. Je kunt je daarom afvragen of zulke dure woningen echt voor HvA-studenten zijn", aldus voorzitter Henriëtte Hoogervorst van de ASVA.

Woningcorporatie 

Volgens woningcorporatie De Key is er niets mis met de prijs voor de studio's. "Deze woningen zijn in de oude tijd gebouwd, groot. Op de plek waar ze staan, het zijn fantastische woningen, is deze huurprijs heel gerechtigd", zegt Lidy van der Schaft van De Key.

Inmiddels heeft de medezeggenschapsraad van de HvA het bestuur verzocht onderzoek te doen of er op een braakliggend terrein naast de campus goedkope studentenwoningen kunnen komen. De medezeggenschapsraad verzekert dat het daarbij echt om betaalbare woningen gaat.

De hogeschool zegt dat hun hoofdtaak onderwijs is, maar daarnaast veel in gesprek te zijn met de gemeente over studentenhuisvesting. Ze onderzoeken de mogelijkheid om op het braakliggende terrein te bouwen voor studenten.

Lees meer over:
Tip de redactie