Amsterdam krijgt meer handvatten voor aanpakken vakantiehuur

De Tweede Kamer heeft een motie aangenomen die ervoor moet zorgen dat gemeenten, waaronder ook Amsterdam, meer mogelijkheden krijgen om vakantiehuur aan te pakken.

De motie werd ingediend door SP, D66, Groenlinks, CDA en Denk. Alleen de VVD en de PVV stemden tegen.

De motie is goed nieuws voor Amsterdam: de gemeente strijdt al enige tijd tegen langdurige vakantieverhuur, onder andere via Airbnb. Veel mensen verhuren hun huis via het platform, terwijl de woningnood in de stad hoog is. Ook zorgen huurders volgens de gemeente voor overlast en verminderde veiligheid. 

"Gezien de verwachtingen van een wereldwijd aanhoudend sterke groei van het toerisme, vindt Amsterdam het noodzakelijk om volgende stappen te kunnen zetten in het bestrijden van de ongewenste effecten van vakantieverhuur", liet wethouder Laurens Ivens (Bouwen, Wonen en Dierenwelzijn) eerder weten. 

De nieuw te vormen regering moet met de gemeenten in overleg om te horen welke instrumenten zij nodig hebben om de langdurige vakantiehuur aan te kunnen pakken. Wethouder Ivens zegt tegenover Het Parool te hopen dat hij instrumenten krijgt om sneller op te kunnen treden, zonder aan te hoeven tonen dat een woning aan de voorraad is onttrokken. Ook wil hij de maximale verhuurtermijn kunnen verkorten. 

Meldplicht

In Amsterdam wordt 19 juli gestemd over een nieuwe meldplicht voor mensen die hun huis verhuren. Zij moeten, als de wet wordt aangenomen, vanaf 1 oktober bij de gemeente aangeven wanneer ze hun woning verhuren.

Airbnb noemt het plan ‘kwalijk en buitensporig’ en vroeg verhuurders bezwaar te maken. Een petitie voor de meldplicht werd hierop in het leven geroepen.

Lees meer over:
Tip de redactie