Amsterdam overweegt versoepeling handelsvoorraad hasj voor coffeeshops

Coffeeshops mogen in de toekomst mogelijk meer hasj opslaan in de zaak. Nu ligt de grens nog op 500 gram, maar die wordt mogelijk versoepeld. De gemeente overweegt dit om shops te ontlasten nu de vraag is toegenomen.

"Shops moeten met het huidige beleid soms meer dan tien keer aanvoeren om bij te vullen. Dat moet ergens vandaan komen waardoor ze genoodzaakt zijn zo'n stash aan te houden", zegt advocaat Maurice Veldman. De toename in vraag is grotendeels te wijten aan de sluiting van coffeeshops in het Wallengebied. 

Veldman denkt dat coffeeshophouders zich gedwongen zien hun voorraad in woningen op te slaan, met alle gevolgen van dien. Na een politieinval wordt zo'n woning meteen dichtgetimmerd. Burgemeester Van der Laan sloot de afgelopen drie jaar meer dan 300 panden na tekenen van criminele activiteiten. 

Dakloos na inval

"De burgemeester gaat meestal heel snel over tot sluiting omdat het om de openbare orde gaat en het de kans op overvallen verhoogt. Het huis wordt ontruimd en als huurder kom je op een zwarte lijst terecht en raak je soms dakloos", aldus Veldman.

Hij is daarom gaan pleiten bij het stadsbestuur om de regels voor handelshoeveelheden aan te passen. "In Utrecht en Haarlem heeft de burgemeester toestemming gegeven voor een kilo hasj. Als dat bij een controle wordt gevonden, volgt er een waarschuwing die verder geen consequenties heeft. Zo'n wijziging zou in Amsterdam het probleem voor een groot deel oplossen."

Najaar

"We denken net als Utrecht na over het versoepelen van de bestuursrechtelijke handhaving van de 500 gram-grens", laat een woordvoerder van de burgemeester weten. "We hopen daar in het najaar meer over te kunnen vertellen."

Lees meer over:
Tip de redactie