Om middernacht lopen duizenden deelnemers een sponsorloop door de stad. Dit doen ze vanwege de Nacht van de Vluchteling.

Het doel van de veertig kilometer lange loop is een zo hoog mogelijk bedrag op te halen voor noodhulp aan vluchtelingen. Daarnaast vragen de lopers door hun deelname aandacht voor vluchtelingen wereldwijd.

Het startschot klinkt in de Westergasfabriek. Per pont steken de lopers het IJ over, om de tocht voort te zetten en via Waterland weer in Oost te finishen. Vanaf het Westerdok worden speciale IJveren ingezet. 

Naast de hardlooptocht om middernacht vindt er 's avonds een wandeltocht plaats. Deelnemers lopen tien of twintig kilometer en ook deze route gaat deels via de pont.

Aan beide kanten van de pont worden vrijwilligers ingezet om het op- en afstappen te versoepelen. Ook op de pont staat een vrijwilliger. De vrijwilligers hebben contact met de schipper, geven aan wanneer er vertrokken kan worden en zetten snel een vlag op om de boot herkenbaar te maken voor de lopers.