Overzicht: Dit zijn de plannen voor de Javabrug tot nu toe

Het stadsbestuur van Amsterdam heeft donderdag laten weten dat de brug vanaf het Java-eiland naar Noord definitief komt. Een overzicht van de plannen tot nu toe. 

Al jaren is de wens van bruggen over het IJ besproken in het stadsbestuur van Amsterdam. Donderdag is te kennen gegeven dat de Javabrug, die voor een snellere verbinding moet zorgen, gaat komen.

In de verkenningsfase zijn meerdere plekken voor de aanleg van de brug overwogen: de Kop van Java zou het meest kansrijk zijn. 

Fietsers die de brug willen beklimmen, moeten tot een hoogte van zo'n negen tot tien meter komen. Bij het ontwerpen van de brug wordt rekening gehouden met het feit dat fietsers niet af willen stappen. Hierom heeft een hellingbaan de voorkeur boven een elektrisch rolpad. 

Uiterlijk

Wat betreft het uiterlijk van de brug, is nog niet veel bekend. Wat verantwoordelijk wethouder Erik van der Burg betreft, wordt het een iconisch bouwwerk dat op de bruggen in Londen en San Francisco moet gaan lijken.

De aanleg van de brug zou in 2020 moeten beginnen: hiervoor moet de Passenger Terminal in Amsterdam wel wijken. Volgens Het Parool wil het college deze verplaatsen naar de Coenhaven of naar de noordelijke kant van Het IJ. 

In totaal zal de brug zo'n 210 miljoen euro gaan kosten.

Lees meer over:
Tip de redactie