Amsterdam bevestigt komst van fietsbrug vanaf Java-eiland naar Noord

De fietsbrug van Java-eiland naar Noord gaat definitief komen, laat het college van burgemeesters en wethouders donderdag weten.

"De groeiende groep fietsers in Amsterdam wordt met de Javabrug gespreid over de stad, zodat niet iedereen meer automatisch bij het Centraal Station uitkomt", schrijft verantwoordelijk wethouder Eric van der Burg in een persbericht. 

Om de bouw van de Javabrug mogelijk te maken, moet de Passenger Terminal Amsterdam verplaatst worden. Volgens Het Parool wil het college deze verplaatsen naar de Coenhaven of naar de noordelijke kant van Het IJ. 

De aanleg van de brug zou in 2020 moeten beginnen en zo'n 210 miljoen euro kosten. Het verplaatsen van de Passenger Terminal Amsterdam kost 150 tot 200 miljoen, volgens schattingen van president-directeur van de Amsterdamse haven Koen Overtoom. 

Tweede brug

Het stadsbestuur maakt in het persbericht ook duidelijk dat alles wordt voorbereid om een tweede brug aan te leggen. Deze zou in West komen te liggen, ter hoogte van het Stenen Hoofd.

Hierover wordt in 2020 een definitief besluit genomen, zodra meer duidelijkheid bestaat over de Passenger Terminal Amsterdam. "De start van de brug aan deze kant van het IJ zal minimaal een jaar na de opening van de Javabrug plaatsvinden", aldus Van der Burg. 

Ook wordt dan bekeken of een voetgangerstunnel bij Centraal Station, om het voetgangersverkeer in goede banen te leiden, nog wenselijk is. Dit hangt af van of het nog te bouwen station Sixhaven aan de Noord-Zuidlijn wordt toegevoegd, bevestigt de woordvoerder van Van der Burg aan  NU.nl.  

Kritiek

De brug vanaf het Java-eiland kon de afgelopen tijd rekenen op verzet. Verschillende bewoners uit Noord en bewoners van het Java-eiland maakten bezwaar tegen de plannen, onder andere omdat ze bang zijn dat het 'te druk wordt voor hun deur'. 

Ook minister Schultz en het provinciebestuur van Noord-Holland gaven aan geen voorstander te zijn van een brug.

De inspraakperiode van de gemeente leverde 2.700 inspraakreacties op. "70 procent van alle insprekers reageerde positief op het voorgestelde pakket maatregelen", aldus het stadsbestuur.

Lees meer over:
Tip de redactie