D66 en PvdA willen vergunningen voor tourguides op de Wallen

Er komen wellicht vergunningen voor gidsen die tours over de Wallen organiseren. De tourguides moeten zich al aan een aantal afspraken houden, vastgelegd in een convenant, maar in de praktijk blijkt dat niet te werken.

Sinds april is het zogeheten 'wallenconvenant' van kracht dat overlast van te grote, luidruchtige groepen moet voorkomen, maar volgens de PvdA zijn die afspraken te vrijblijvend.

"We zien dat de groepen veel te groot zijn, we zien dat groepen zich niet houden aan allerlei afspraken. We zien dat allerlei groeptours het convenant niet ondertekend hebben. Je hebt wat dat betreft heel weinig middelen als gemeente om het met een convenant te regelen", vertelt PvdA-raadslid Dennis Boutkan.

D66, waarmee een meerderheid kan worden behaald, denkt er net zo over. "Ik wil de heer Boutkan dan ook bedanken dat hij ongeveer hetzelfde voorstel doet als de motie die ik bij de voorjaarsnota heb voorbereid", zei D66-raadslid Reinier van Dantzig vanmiddag.

Toch zijn de partijen niet helemaal gelijkgestemd. Zo wil de PvdA dat er vergunningen komen voor alle drukke plekken in de stad, terwijl D66 wil beginnen op de Wallen.

Voorbereiding

De gemeente bereid een vergunningenstelsel inmiddels voor, zodat het direct kan worden ingevoerd. Wethouder Kajsa Ollongren (Economie): "In het najaar zijn we zover dat we kunnen beoordelen of het convenant heeft gewerkt en of het vergunningenstelsel op een verantwoorde en goede manier kan worden ingevoerd."

Lees meer over:
Tip de redactie