Verdachte neersteken jongerenwerker krijgt acht jaar cel

De 22-jarige Andrew T. is veroordeeld voor acht jaar cel voor het neersteken van jongerenwerker Romano Oxford in 2016.

Dit maakt de rechtbank in Amsterdam woensdag bekend. 

De 23-jarige Oxford werd op 4 juli 2016 na een ruzie op de Kastanjeweg in Amsterdam-Oost met dertien messteken om het leven gebracht.

Oxford liep die dag op straat samen met een vrouw, de ex van T. De mannen zouden al eerder ruzie hebben gehad, een combinatie van liefdesverdriet en jaloezie zou de reden hiervoor zijn geweest. Het Openbaar Ministerie (OM) stelde dat Oxford van achteren is aangevallen en tijdens een worsteling neergestoken werd, en eiste hiervoor twaalf jaar cel tegen de verdachte. 

De rechter heeft het feit dat het voorval zich op klaarlichte dag afspeelde laten meewegen in het vonnis. Ook de verklaringen van de moeder en de zussen van het slachtoffer hebben indruk gemaakt op de rechtbank. 

Verdediging

Andrew T. heeft eerder al toegegeven dat hij degene is die Oxford doodstak, maar hij deed dat naar eigen zeggen om zich te verdedigen. De rechtbank app Oxford zou degene zijn geweest die als eerste aanviel, zei T. tijdens een eerdere behandeling. "Toen hij mij aanviel, werd ik licht in mijn hoofd. Toen hij op de grond viel, wist ik dat het mis was. Het mes had ik niet meer vast." De rechter ging daar niet in mee.

Lees meer over:
Tip de redactie