Markt voor bootjes tot 14 meter blijft open in Amsterdam

Hoewel de Raad van State eerder deze week een dikke streep zette door een deel van de nieuwe rondvaartplannen van de gemeente, blijft de markt voor bootjes tot 14 meter gewoon open.

Dat laat de gemeente weten aan AT5.

De grachten kunnen daardoor overspoeld worden door elektrische, geruisloze boten van 13,99 meter.

Onbeperkt

Vroeger was er maar een beperkt aantal plekken voor rondvaartboten op de grachten. Maar door de nieuwe plannen van de gemeente, is de markt nu open voor bootjes die korter zijn dan 14 meter. Zij kunnen onbeperkt een vergunning krijgen. Die vergunningen waren sinds 1 februari aan te vragen en de eerste zijn inmiddels uitgedeeld. 

Dat betekent dat iedereen straks een vergunning kan aanvragen voor een klein, stil en elektrisch rondvaartbootje. Een maximum is er niet, dus ligt er een tsunami op de loer. Volgens wethouder Kock zal het allemaal wel meevallen, omdat er een beperkt aantal ligplaatsen in de stad is. Maar rederijen kunnen in theorie hun boten net buiten de stad aanleggen, of in bijvoorbeeld privéhavens of loodsen.

"Wij willen met elkaar een mooie beleving bieden aan de gast", zegt een woordvoerder van Lovers. "En dat willen we doen met mooie boten, maar niet met volle grachten." De rederij is daarom niet van plan een grote vloot vergunningsvrije boten te bouwen. 

Mooie beleving

Toch wil rederij Lovers, dat de techniek al wel in huis heeft, geen grote vloot vergunningsvrije boten bouwen. "Wij willen met elkaar een mooie beleving bieden aan de gast", vertelt general manager Wim van Meerveld. "En dat willen we doen met mooie boten, maar niet met volle grachten."

Inmiddels zijn er al 171 vergunningen aangevraagd voor bootjes tot 14 meter. Dat zijn niet allemaal per se boten van 13,99 meter.

Lees meer over:
Tip de redactie