PvdA en GroenLinks Amsterdam willen geen deal met Airbnb

Amsterdam zou de deal met Airbnb, een maximum van zestig dagen verhuur, zo snel mogelijk moeten verbreken. Dat stelden PvdA en GroenLinks gisteravond gezamenlijk voor in de gemeenteraad. 

Die deal wordt namelijk overbodig als er een meldplicht wordt ingevoerd, zeggen de partijen.

De deal waarin een maximum van zestig dagen verhuur wordt gehanteerd is volgens de PvdA alleen goed voor het eigen imago van Airbnb. "Als Airbnb oprecht was geweest hadden ze de meldplicht omarmd. In plaats daarvan roepen ze verhuurders op om bezwaar aan te tekenen", aldus fractievoorzitter van de PvdA Marjolein Moorman.

Meldplicht

De meldplicht zou een einde moeten maken aan illegale verhuur. "Nu kunnen we nauwelijks controleren of een huis meer dan zestig dagen per jaar verhuurd wordt. We moeten maar gewoon willekeurig handhaven. Met een meldplicht gaat dat veel makkelijker en kunnen we ook echt informatie gestuurd gaan handhaven", zegt Moorman.

Een verhuurder moet zich dan gaan melden zodra er verhuurd wordt, gebeurt dit niet dan is de verhuurder in overtreding. "Dat werkt veel makkelijker en maakt de deal met Airbnb overbodig."

Zelf handhaven

Volgens Moorman kan de stad het Airbnb-vraagstuk prima zelf oplossen. "Die deal beperkt ons alleen maar. We kunnen geen harde uitspraken doen richting Airbnb, want het is een partner. Laten we de meldplicht invoeren en zelf gaan handhaven." De partijleider zegt dat verantwoordelijk wethouder Laurens Ivens (Wonen) geen gezichtsverlies wil lijden en daarom krampachtig vasthoudt aan de deal. 

"We dansen nu naar de pijpen van een multinational die geen cent belasting betaalt in ons land. Politiek is mensenwerk dus ik hoop dat de wethouder er op terugkomt." De partij hoopt dat Airbnb er op termijn alleen nog is voor vakantieverhuur, in plaats van "keiharde business".

Lees meer over:
Tip de redactie