De 24-uursopening van winkels in het centrum van Amsterdam gaat niet door. Vanaf 1 juli zou een pilot starten waarbij winkels in het centrum zowel overdag als 's nachts open zouden mogen zijn.

Wethouder Kajsa Ollongren gaat het initiatiefvoorstel niet gaat uitvoeren, bevestigt een woordvoerder van de gemeente Amsterdam aan NU.nl na berichtgeving van Het Parool.

"De pilot komt niet ten goede aan de bewoners en de leefbaarheid in de betreffende delen van stadsdeel Centrum", schrijft de wethouder woensdag in een brief aan de gemeenteraad. "We proberen op allerlei manieren grip te krijgen op het winkelaanbod in het centrum. Als we deze pilot dan uitvoeren, gaan we de verkeerde kant op."

De D66-wethouder meldt dat slechts zeventien ondernemers zich hebben gemeld. Dit zouden souvenirwinkels, ijsverkopers en wafelbakkers zijn; toeristenzaken waar de gemeente juist niet wil dat deze 24 uur per dag geopend zijn. 

Initiatiefvoorstel

Het initiatiefvoorstel om openingstijden flexibeler te maken is begin 2015 ingediend door coalitiepartijen VVD en D66. De partijen wilden in de hele binnenstad de winkels 24 uur open kunnen laten zijn, met uitzondering van de Wallen.

Nadat winkeliers- en bewonersverenigingen bezwaar aantekenden, werd het gebied teruggebracht tot de Kalverstraat, Nieuwendijk, Damrak en Leidsestraat.