De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft een groot aantal vergunningen voor rondvaartboten om tot 1 januari 2020 door het centrum van Amsterdam te varen, vernietigd.

Daarmee zijn deze vergunningen van de baan en gelden de oude vergunningen weer, die eerder voor onbepaalde tijd waren verleend. Dit blijkt uit een uitspraak van woensdag. 

Volgens de Raad is het onterecht dat de gemeente een maximumaantal vergunningen heeft ingesteld voor rondvaartboten langer dan 14 meter: dit zou alleen mogen als er sprake is van "dwingende redenen van algemeen belang". 

In 2014 werden de 'eeuwigdurende' licenties van dertien grote rondvaartmaatschappijen ingetrokken en omgezet in een licentie voor zes jaar. De branche vreesde hierdoor voor continuïteit in de bedrijfsvoering, en spande een rechtszaak aan. 

Tegen de uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak is geen hoger beroep mogelijk. De gemeente Amsterdam moet opnieuw het vaarbeleid herzien.

Loting

Omdat het aantal vergunningen beperkt werd, moesten rederijen met boten langer dan 14 meter in april van dit jaar meedoen aan een loting. Na het inzien van de beoordelingsformulieren, ontstond onrust in de branche. De rapporten zouden onjuiste informatie bevatten, en er zouden boten door elkaar zijn gehaald. 

Ook zouden sommige rederijen zogenoemde stromannen hebben ingezet om zo meer vergunningen te verkrijgen. Hierdoor werd de daadwerkelijke afgifte van de vergunningen tijdelijk stilgezet.

Kock

Voor de verantwoordelijke wethouder Udo Kock (water) is de uitspraak een "tegenslag voor de aanpak van de drukte op het water".

"Het college en de raad zien zich de komende maanden voor een belangrijke keuze gesteld: gaan we op zoek naar een andere manier om vast te houden aan ons volumebeleid om zo de drukte te beteugelen of geven we de rondvaartmarkt vrij?", aldus Kock.

Opgelucht

De rederijen zijn blij met de uitspraak. "We zijn ontzettend opgelucht. Eindelijk gerechtigheid. We zien nu weer een toekomst en kunnen ons personeel in dienst houden", aldus een woordvoerder van de Verenigde Rederijen Amsterdam (VRA).

Hij zegt te hopen dat de gemeente bij het optuigen van een nieuw stelsel zal samenwerken met de rondvaartrederijen. "Voorheen waren we wel uitgenodigd, maar met onze opmerkingen is nooit wat gedaan."