Het Stedelijk Museum is tijdens een onderzoek naar de kunstcollectie van de Russische literatuurwetenschapper en kunstverzamelaar Nikolai Khardzhiev (1903 - 1996) gestuit op een uniek werk van Sovjetkunstschilder Kazimir Malevich.

De gevonden tekening blijkt een voorstudie te zijn van het schilderij Een Engelsman in Moskou, dat ook in de collectie van het Stedelijk zit. 

Het musuem heeft de afgelopen twee deciannia intensief onderzoek gedaan naar de Khardzhiev-collectie. De tekening werd gevonden tijdens de inventarisatie van de bibliotheek van Khardzhiev. Tussen de bladen van een door de literatuurwetenschapper geschreven boek over kunstenaar Pavel Fedotov lag de tekening van 14 bij 10 centimeter. 

"Deze tekening uit 1914, op ruitjespapier, is de ontbrekende schakel in de tekeningenserie die we al hebben geïnventariseerd in de catalogus Russische avant-garde: De Khardzhiev-collectie uit 2013", zegt Beatrix Ruf, directeur van het Stedelijk. "De tekening is overduidelijk een voorstudie voor het schilderij Een Engelsman in Moskou uit onze collectie. Deze vondst laat eens te meer zien hoe belangrijk onderzoek is, en dat onze Malevich-collectie en de Khardzhiev-collectie ontzettend goed op elkaar aansluiten."

Collectie

Het musuem heeft de collectie van Khardzhiev sinds 1998 onder haar hoede. In 2013 en 2014 werd een groot deel van de collectie nog tentoongesteld in het Malevich-overzicht in het Stedelijk, Tate Modern in Londen en de Kunsthalle in Bonn.

De tekening en het schilderij zijn vanaf vrijdag in het museum te zien.