Extra verlichting rond homo-ontmoetingsplek Oosterpark voor veiligheid

In het hele Oosterpark wordt speciale verlichting geplaatst om de veiligheid rond een homo-ontmoetingsplek te verbeteren. De laatste jaren is het aantal meldingen van LHBTI-gerelateerde geweldsincidenten in het park flink gestegen.

Dat schrijft burgemeester Eberhard van der Laan als antwoord op raadsvragen hierover van D66. 

De laatste tweeënhalf jaar is het aantal meldingen van LHBTI-gerelateerde geweldsincidenten in het Oosterpark gestegen van 1 in 2015 naar 4 in 2016, tot 3 in het eerste kwartaal van 2017. 

Belangenorganisatie COC verzette zich omwille de anonimiteit van de betrokkenen eerder tegen dergelijke plannen, maar is nu vanwege de veiligheid toch akkoord.

Doodgestoken

Op vrijdagavond 3 maart werd een Poolse bezoeker bij de mannenontmoetingsplek doodgestoken. Een 17-jarige verdachte werd in april aangehouden en zit nog steeds vast. De politie heeft nog in onderzoek of het om een uit de hand gelopen beroving gaat of het incident homo-gerelateerd is.

Het ging hierbij voornamelijk om straatroven en openlijke geweldpleging. In sommige gevallen ging het om mannen die tijdens een afspraakje ruzie kregen.

De bestrijding van geweld tegen LHBTI's staat hoog op de agenda. De politie en gemeente werken al langer samen om de meldingsbereidheid onder de doelgroep te verhogen, vooral omdat bezoekers van mannenontmoetingsplaatsen dit vaak doen om juist anoniem te blijven. Rond zes bij de politie bekende homo-ontmoetingsplekken in de stad wordt vaker gesurveilleerd.

Lees meer over:
Tip de redactie