Het Openbaar Ministerie (OM) heeft twaalf jaar cel geëist tegen de 22-jarige verdachte Andrew T. voor de doodslag van jongerenwerker Romano Oxford.

Dat is woensdagmiddag bekendgemaakt in de rechtbank van Amsterdam.

De officier van justitie kon niet vaststellen dat T. de jongerenwerker met voorbedachte rade heeft gedood, maar sluit het niet uit.

De 23-jarige Oxford werd op 4 juli 2016 na een ruzie op de Kastanjeweg in Amsterdam-Oost met dertien messteken om het leven gebracht. 

Liefdesverdriet

Oxford liep die dag op straat samen met een vrouw, de ex van Andrew T. De mannen zouden al eerder ruzie hebben gehad, een combinatie van liefdesverdriet en jaloezie zou de reden hiervoor zijn geweest. Het OM stelt dat Oxford van achteren is aangevallen en tijdens een worsteling neergestoken werd. 

Andrew T. heeft eerder al toegegeven dat hij degene is die Oxford doodstak, maar hij deed dat naar eigen zeggen om zich te verdedigen. Oxford zou degene zijn geweest die als eerste aanviel, zei T. tijdens een eerdere behandeling. "Toen hij mij aanviel, werd ik licht in mijn hoofd. Toen hij op de grond viel, wist ik dat het mis was. Het mes had ik niet meer vast."

Noodweer

"Ik handelde niet bewust. Toen ik zag ik bloed op mijn handen en dacht ik "what the fuck is er aan de hand?"' Romano Oxford bleek 13 keer te zijn gestoken in zijn borst en hals, een wond was liefst 13 centimeter diep. "Het is nooit mijn bedoeling geweest om hem te doden. Ik wilde niet vechten, ik wilde alleen antwoorden."

Hij was na de eerdere ruzie bang voor de sterke Oxford en zegt uit noodweer te hebben gehandeld.