Een koppel mannelijke vale gieren in Artis heeft met succes een ei uitgebroed.

De dierentuin heeft niet eerder twee mannetjes gehad die samen een ei uitbroedden, laat het woensdag weten.

Het ei werd los gevonden op de vloer van de volière. Omdat de mannetjesgieren uit eigen beweging al een nest hadden gebouwd, is besloten het ei bij hen neer te leggen. Het stel heeft de afgelopen twee maanden afwisselend op het nest gezeten. 

Wanneer gieren een stel vormen, blijven zij hun hele leven samen. De dierentuin laat weten dat de twee vaders tot nu toe goed voor het kuiken zorgen. "Ze braken voedsel op voor hun jong", schrijft Artis.

Het jong is nog niet goed zichtbaar voor publiek, omdat het nest van de mannetjesgieren hoog op de rotsen ligt. "Bezoekers kunnen hem, als ze goed observeren, zien als hij eten krijgt van zijn ouders", aldus een woordvoerder van Artis tegen NU.nl. "Maar hij is pas echt goed zichtbaar als hij gaat vliegen. Dit doet hij als hij twee á drie maanden oud is."

Uitzetten

Twee weken geleden werd bij een ander stel gieren ook een ei uitgebroed. Het is voor het eerst in vijf jaar dat er jonge vale gieren uit het ei gekomen zijn in Artis.

Wanneer de jongen groot genoeg zijn, zal de dierentuin kijken naar de mogelijkheden om ze uit te zetten in het wild. Dit zal ergens in Europa zijn. "Er wordt naar een aantal locaties gekeken, maar dat onderzoek is nog in de beginfase", zegt de woordvoerder.