Vier jonge Amsterdammers zijn dinsdag in de prijzen gevallen tijdens de eerste editie van de Young Impact Awards. 

Lisa Roth (18), Lotte Smit (25), Miloeska Fennema (24) en Sytze Stempvoort (22) kregen de awards uitgereikt in de Ziggo Dome. De awards zijn in het leven geroepen om jongeren die de wereld een beetje mooier maken, in het zonnetje te zetten.

In totaal waren er ongeveer 10.000 jongeren aanwezig bij de eerste editie van de Awards. Het evenement vloeit voort uit WE Day, een jongerenbeweging die actief is in Canada, Amerika en Engeland.

Drie awards

Lisa Roth ontving de Young Creativity Award. Zij is de jongste deelnemer van het platform Music Generations. Het doel van Music Generations is om met muziek een brug slaat tussen generaties en culturen.

Het duo Lotte Smit en Miloeska Fennema ging er vandoor met de Young Education Award voor hun platform Jij bent het waard. Ze willen bereiken dat jongeren in het voortgezet onderwijs zich weer waardevol gaan voelen.

Ze kwamen op dit idee nadat ze vroeger op de middelbare school zelf het slachtoffer waren van pesters. "Dat we hier staan en dit hebben gewonnen is een keerpunt. En dat willen we meegeven aan jongeren: dat zij veel kunnen bereiken, dat zij dit ook kunnen. Want wij kunnen het ook.'"

De Young Environment Award ging naar Sytze Stempvoort. Hij ontving deze award vanwege zijn bedrijf PeelPioneers. Dit bedrijf zettcitrusschillen om in waardevolle grondstoffen.

Kehkashan Basu

De winnares van de internationale kindervredesprijs 2016, Kehkashan Basu, hield een speech in de Ziggo Dome. Ze vertelde over de urgente problemen waar de wereld in haar ogen mee geconfronteerd wordt. Om de wereld beter door te geven aan de volgende generatie is het nu tijd voor actie, zegt Basu.

Tijdens de  Young Impact Awards waren veel bekende jonge Nederlanders aanwezig. Zo kwamen op de rode loper de mannen van Streetlab langs met hun karaokeband. Andere namen waren Nathan Rutjes, Rico Verhoeven, Ronnie Flex, Maan en Teske de Schepper.