Sociale huur in Amsterdam in het slop door nieuwe woningwet

Huurders van particuliere sociale huurwoningen in Amsterdam zijn steeds vaker de dupe van de 'Wet doorstroming huurmarkt 2015'. Ze kunnen na twee jaar op straat komen te staan door tijdelijke contracten.

Particuliere verhuurders mogen tijdelijke contracten van twee of vijf jaar aanbieden volgens de woningwet, die vorig jaar werd ingevoerd. 

Bij duurdere woningen krijgt de verhuurder de mogelijkheid om de prijs iedere vijf jaar aan te passen naar het niveau van de markt. Huurders die een sociale huurwoning van een particulier huren hebben daarnaast amper rechten. 

Op deze manier wordt het aantal betaalbare sociale huurwoningen dat beschikbaar is voor mensen met een lager inkomen steeds kleiner. 

Gedupeerden

Het Parool sprak huurrechtenadvocaat Marco Zweers die huurders over de vloer krijgt die te maken hebben met de tijdelijke contracten. 

Volgens Zweers een mooie kans voor particuliere verhuurders om de prijzen drastisch omhoog te gooien. "Je sluit met gebruikmaking van van de nieuwe wet alleen nog maar huurcontracten af voor twee jaar tegen de dan geldende maximale huur. Je kunt steeds hogere sprongen maken; het zijn nieuwe huurders. Uiteindelijk bereik je de huurgrens, nu 710.68 euro. Daarboven zijn de huren vrij en sluit je contracten met de mogelijkheid dat de huur elke vijf jaar wordt aangepast aan de markt", zegt Zweers in de krant.

Huisjesmelkers

In Het Parool bevestigt wethouder Laurens Ivens van Wonen het probleem. De gemeente heeft de problemen aangekaart bij het ministerie in Den Haag. "Dit is koren op de molen van huisjesmelkers die hun huizen snel in de vrije sector willen krijgen", zegt Ivens.

Lees meer over:
Tip de redactie