De Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) bij het Centraal Station wordt in juli en augustus dit jaar verbouwd.

De bibliotheek wordt aangepast aan de veranderende tijd. Eind 2017 moet de verbouwing af zijn.

"Als je kijkt naar tien jaar geleden, dan hadden we heel veel studieplekken met vaste computers. Tegenwoordig neemt bijna iedereen zijn eigen computer mee. Dan is er meer behoefte aan plekken met stopcontacten en goede wifi", legt een woordvoerder uit.

Er komt een tweede presentatiezaal bij voor congressen en bijeenkomsten en de horecafaciliteiten worden uitgebreid.

Logischer

Een van de ingrepen is dat de expositiezaal die nu behoorlijk weggestopt is, een betere toegang krijgt. "Zo zijn er soms wat logistieke dingen die aanpak vereisen. Het gebouw wordt logischer."

In de verbouwingsmaanden juli en augustus opent de OBA doordeweeks de deuren pas om 13.30 uur. Normaal is de OBA open vanaf 10.00 uur.

Buurtbibliotheken

De OBA ziet al enige tijd de bezoekersaantallen teruglopen. Afgelopen jaar daalde het aantal bezoekers met ruim 100.000 bezoekers naar 1,54 miljoen.

Dit is niet de reden van de verbouwing, zegt de woordvoerder. In het hele gebouw kwamen in 2016 juist meer bezoekers.

"Ik kan me wel voorstellen dat het steeds aantrekkelijker voor mensen is om naar de vestiging in de buurt te gaan", zegt de voorlichter. Want ook in die filialen wordt geïnvesteerd in onder andere ruimere openingstijden. Daarnaast vervullen ze meer buurtfuncties, zoals ochtenden voor ouderen en huiswerkbegeleiding.

Afgelopen week werd op het Bijlmerplein nog een nieuw filiaal geopend dat qua grootte niet onderdoet voor de Centrale OBA.