De brand bij afvalverwerkingsbedrijf Icova in het Amsterdamse Westelijk Havengebied is uit. Volgens een woordvoerder is in de nacht van maandag op dinsdag nog geblust en zijn dinsdagochtend de opruimwerkzaamheden begonnen. 

De oorzaak van de brand, die zaterdagavond uitbrak, is nog niet bekend.

Daarbij wordt ook gekeken naar eventuele brandstichting. Volgens de brandweer is dit een standaardprocedure en zijn er geen specifieke aanwijzingen dat de brand is aangestoken.

Experts brengen de totale schade nu in kaart. Duidelijk is dat een van de recyclinghallen en vier inzamelvoertuigen in vlammen zijn opgegaan. 

Rookontwikkeling

De brand ging zaterdagavond gepaard met flinke rookontwikkeling. In de wijde omtrek waren dikke, zwarte rookwolken te zien. Ook op zondag en maandag bleven rookwolken vanuit de stad over het gebied trekken. Daardoor kon maandagochtend de pont tussen de Hemkade en de Nieuwe Hemweg enkele uren niet varen.

De brandweer was ook zondag nog bezig om de brand te blussen. Uit metingen is gebleken dat bij de brand geen schadelijke stoffen zijn vrijgekomen. Het bedrijf verwerkte alleen huishoudelijk afval.