Het was woensdagavond zo druk in Amsterdam dat de politie besloot een NL-Alert te sturen. Door een technisch probleem werd het bericht zelfs meerdere keren verstuurd.

Leo Dortland van de Amsterdamse politie legt de keuze voor het sturen uit: "We hadden spotters in het publiek van de politie, heel veel camera's en een politiehelikopter. Op basis van al die informatie en ook met de wetenschap dat nog duizenden mensen onderweg waren kun je niet anders dan zeggen: Amsterdam is vol, ga hier niet de wedstrijd kijken."

Technisch probleem

Mensen in de omgeving van Amsterdam kregen een NL-Alert op hun telefoon. Maar door een technisch probleem kregen ook mensen in Vlieland, Rotterdam en Deventer het. Bovendien werd het meerdere keren verzonden.

"Op het moment dat ze op het knopje verzenden drukten veranderde het pijltje in een zandloper. Iedereen kent het, en dan heb je een uitdaging en dat is ons in dit geval helaas ook overkomen", vertelt Leo Dortland.

Het foutief verzenden leidde tot veel verontwaardigde reacties, maar de politie heeft geen spijt van het inzetten van het middel: "Die overcrowding, vergis je niet, als je daarin terechtkomt: het is ontzettend eng. Hulpdiensten kunnen niet bij je komen. Je kunt niet weg. Letterlijk en figuurlijk: je kunt geen kant op. Terwijl je stilstaat word je door de mensenmassa verplaatst. Als er dan iets gebeurt, zijn we ontzettend ver van huis."

Museumplein

Uiteindelijk kwamen er alsnog zo'n 120.000 voetbalkijkers naar het Museumplein, terwijl er maximaal 100.000 op pasten. Toch vonden er geen grote incidenten plaats. De politie bekijkt hoe de problemen met het NL-Alert in de toekomst voorkomen kunnen worden.