'Dieren voeren vanaf zomer verboden in Amsterdam'

Om overlast van duiven en ratten te voorkomen, is het vanaf deze zomer verboden om dieren te voeren in de stad. Een uitzondering wordt gemaakt voor het voeren van de eenden. 

Dat zegt wethouder Laurens Ivens (Dierenwelzijn) tegen Het Parool.

Voor het voeren van eendjes met de (klein)kinderen komt een uitzondering, aldus de wethouder. Maar er moet wel een einde komen aan 'rare vormen'. 

Amsterdammers die stukken vlees voeren aan reigers, bijvoorbeeld. Want wat de reigers niet opeten, is prooi voor meeuwen of ratten. Meeuwen pikken vuilniszakken open, duiven maken een enorm lawaai en poepen de boel onder en ratten zijn bovendien onhygiënisch. 

Volksgezondheid

"Ratten komen af op het eten dat blijft liggen. Ratten vermenigvuldigen zich snel en omdat zij dragers zijn van onder andere de ziekte van Weil, is dat nadelig voor de volksgezondheid", zegt Ivens.

Daarnaast kan voeren ook schadelijk zijn voor de dieren zelf. "Te veel voeren zorgt, naast overlast, voor minder soorten vogels en minder gezonde vogels." 

Eenden

Eenden voeren mag nog wel, hoewel de wethouder opmerkt dat brood 'erg ongezond' is voor de eendjes. "We gaan handhaven waar het nodig is. Uiteindelijk zal de handhaver ter plaatse beoordelen of het gaat om een moeder met kleuter die met twee sneden brood plezier hebben, of dat iemand met vuilniszakken tegelijk bezig is."

Het verbod wordt opgenomen in de algemene plaatselijke verordening (APV). Wie toch dieren voert, kan een boete krijgen. De hoogte van de bon is nog niet bekend.

Lees meer over:
Tip de redactie