Het verhuurplatform Airbnb roept zijn leden op om bezwaar te maken tegen nieuwe meldplicht voor verhuurders van de gemeente Amsterdam. 

Elke keer dat verhuurders hun hele woning verhuren, moeten ze dat aangeven bij de gemeente. Deze maatregel geldt vanaf 1 oktober.  

Deze maatregel zou nodig zijn, omdat de gemeente nu nog niet goed kan zien hoe vaak appartementen verhuurd worden. Zo is er dus ook geen zicht of verhuurders zich aan de maximale verhuur van zestig nachten per jaar houden. Wie verzuimt te melden, kan een boete krijgen die kan oplopen tot 20.500 euro.

Maar Airbnb vindt de nieuwe regels 'kwalijk en buitensporig'. Het zou inbreuk maken op de privacy van verhuurders en onnodig belastend zijn. Daarom lanceert het bedrijf een webpagina waar leden hun gegevens kunnen invullen met eventueel en persoonlijk verhaal, om zo hun bezwaren kenbaar te maken aan het college.

Gemeenteraad

Wie bezwaar wil maken, heeft daar nog tot 2 juni de tijd voor.

De kwestie wordt op 19 juli wordt behandeld in de gemeenteraad. Wethouder Laurens Ivens (wonen) verwacht dat alle partijen akkoord zullen gaan.

Limieten

Eind 2016 sloot Amsterdam al een overeenkomst om uitwassen te bestrijden rond de vakantieverhuur van huizen en illegale hotels.

Airbnb schiet onder meer verhuurders te hulp met geautomatiseerde limieten die ervoor helpen zorgen dat woningen niet meer dan zestig dagen worden verhuurd, het maximum dat nu ook al geldt. Woningen verdwijnen na zestig huurdagen automatisch van de site.