Toeristen negeren massaal Amsterdamse parkeerboete

Buitenlandse automobilisten betalen nog steeds niet hun Amsterdamse parkeerboetes. Daardoor loopt de gemeente miljoenen mis.

Toeristen en andere bezoekers die boetes krijgen die ze vervolgens niet betalen zijn een hardnekkig probleem, meldt de gemeente Amsterdam. 

In het eerste half jaar van 2016 werden 35.379 boetes uitgeschreven aan automobilisten met een buitenlands kenteken. Tot nu toe heeft pas 21,3 procent van hen betaald. Het halfjaar daarvoor lag dat percentage nog lager (18 procent).

Dat zo'n één op de vijf bezoekers de boete niet betaalt, is de gemeente al langer een doorn in het oog. Juist daarom werd er in 2015 een nieuwe maatregel getroffen. Bezoekende automobilisten uit landen waarvan Nederland niet de database met kentekengegevens mag inzien, krijgen sindsdien bij hun derde boete een wielklem (in plaats van bij de vijfde parkeerboete).

Wielklem

Hoewel afgelopen jaar 1003 buitenlandse voertuigen een wielklem kregen, leidt de maatregel vooralsnog niet tot aanzienlijke verbeteringen. De overheid heeft dan ook weinig juridische stokken om mee te slaan.

Hoewel er vijftien landen zijn waarvan kentekengegevens wel in te zien zijn (zoals landen als België, Duitsland en Polen), zijn er ook voor overtreders met die nationaliteiten geen wettelijke mogelijkheden om betaling af te dwingen. En voor hen geldt de wielklemregel weer niet.

Al met al zit de stad dus opgescheept met tienduizenden illegaalparkerende bezoekers. Jaarlijks loopt de gemeente miljoenen mis aan niet betaalde boetes.

Kamervragen

Later deze week stellen D66 en het CDA vragen over de kwestie. Diederik Boomsma (CDA) en Bert-Jan Vroege (D66) willen de verantwoordelijk wethouder Litjens om opheldering vragen. 

"Een grof schandaal, dat je hier zo mee wegkomt", meent Boomsma. Het mislopen van het geld, zo meent Vroege, is nog niet eens het grootste probleem. "Het levert vooral problemen op met de parkeerdruk. Bovendien is het gewoon heel oneerlijk." 

Buurtparkeren

Boomsma sluit zich hier bij aan, maar heeft ook een andere oplossing voor ogen. "Buurtparkeren in grote delen van de binnenstad. De plekken zijn hier zó schaars, dat alleen buurtbewoners en mensen die hier werken nog zouden moeten kunnen parkeren."

Lees meer over:
Tip de redactie