'Bodycams mogen niet tegen agenten gebruikt worden'

Als het aan de Centrale Ondernemingsraad van de politie ligt, worden beelden die gemaakt zijn met bodycams niet tegen agenten zelf gebruikt.

"Bodycams mogen geen personeelsvolgsysteem worden', zegt voorzitter Rob den Besten tegen het AD. "De privacyvoorwaarden zijn door ons nog niet in orde bevonden. Als het aan mij ligt, worden de beelden niet gebruikt voor disciplinaire onderzoeken."

Zondag werd bekend dat zo'n honderd agenten van de Amsterdamse politie gebruik mogen maken van een bodycam. Ook bij andere korpsen zijn of worden boycams geïntroduceerd.

De NS heeft eerder ook een proef met bodycams uitgevoerd, maar omdat er veel interne discussie over was is het vooralsnog niet definitief ingevoerd.

'Niet doordacht'

Digitale burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom noemt het beleid voor het gebruik van bodycams maandag 'niet goed doordacht'.  

Agenten mogen zelf bepalen wanneer een bodycam kan worden aangezet, en dat kan volgens de organisatie tot problemen leiden. "Agenten kunnen nu zelf kiezen, maar de kans is dan groot dat er van belangrijke momenten geen beelden zijn omdat de bodycam te laat wordt aangezet. Ook zullen agenten hier voorzichtig mee zijn omdat ze niet willen dat beelden tegen hen kunnen worden gebruikt'', zei een woordvoerder van de organisatie die zich inzet voor vrijheid en privacy op internet tegen het Radio 1 Journaal.

De politie stelt dat door het inzetten van de bodycams het geweld afneemt, maar volgens Bits of Freedom is hier geen wetenschappelijk bewijs voor. "Dit is nooit onderzocht. Maar het is juist voor burger en agent belangrijk dat er zorgvuldig mee om wordt gegaan.''

Lees meer over:
Tip de redactie