Wijkagente Osdorp draagt hoofddoek tijdens ronde

Een wijkagente in Osdorp heeft zaterdag haar ronde gedaan met een hoofddoek op. Ze lijkt daarmee de oproep van korpschef Pieter Jaap Aalbersberg te steunen.

De politie Amsterdam heeft kennis genomen van de actie van zaterdag, laat een woordvoerder weten. "Het betreft een individuele actie. Ons uniform is lifestyle-neutraal en daar verandert niets aan. We zullen met de betrokken wijkagent in gesprek gaan."

Aalbersberg zei deze week te willen dat het wordt toegestaan dat agenten geloofsuitingen dragen. Zo denkt hij dat er meer allochtonen zich zullen aanmelden voor de politie. "Stel dat het niet lukt om voldoende agenten met een migratieachtergrond te werven, dan is dat een maatregel die effect kan hebben", zei de politiechef.

De helft van het Amsterdamse politiekorps moet een allochtone achtergrond hebben, vindt Aalbersberg. Op dit moment is dat 18 procent, terwijl 52 procent van de Amsterdammers van niet-Nederlandse komaf is. 

Diversiteit

Raadslid Sofyan Mbarki van PvdA was zaterdag ook op het plein en sprak kort met de agente, die zelf overigens geen moslima is. "Ze wilde stelling nemen in de discussie. En ik ben het met haar eens, Ook ik ben voor een divers korps die haar werk goed kan doen in een diverse stad als Amsterdam", aldus Mbarki.

"Het was notabene haar eigen korpschef (Pieter Jaap Aalbersberg red.) die de discussie in gang zette met zijn oproep."

De agente kreeg ook kritiek uit politieke hoek. ''De politie is er voor iedereen en behoort neutraliteit uit te stralen. Daar passen religieuze uitingen, zoals de hoofddoek, niet bij'', reageerde SP-Tweede Kamerlid Sadet Karabulut. Ook Kamerlid Lilian Helder (PVV) is niet blij met de hoofddoek die de agente onder haar politiepet had. ''Misschien dat ze ook even op de gedragscode uit 2011 kan worden gewezen?'', opperde Helder.

Lees meer over:
Tip de redactie