Tegenstanders erfpachtplan demonstreren bij Amsterdamse Stopera

Enkele honderden Amsterdammers hebben zaterdag betoogd tegen de erfpachtplannen van het gemeentebestuur. De demonstranten zijn tegen het nieuwe stelsel dat verantwoordelijk wethouder Erik van der Burg wil doorvoeren.

Een raadscommissie bespreekt het plan komende week, daarna stemt de gemeenteraad erover.

Veel panden in Amsterdam staan op grond die eigendom is van de gemeente. Bewoners betalen erfpacht. De hoogte daarvan wordt nu nog elke vijftig jaar aangepast, maar de gemeente wil mensen ertoe bewegen vrijwillig over te stappen naar eeuwigdurende erfpacht.

De gemeente wijst erop dat de erfpachters bij elkaar ruim 3 miljard euro goedkoper uit zullen zijn. Maar het nieuwe stelsel kent ook verliezers. De tegenstanders vinden onder meer dat sprake is van willekeur. Bovendien is het voorgestelde stelsel onduidelijk en pakt het te duur uit, stellen ze.

Nadat duizenden mensen kritiek hadden geleverd voerde de gemeente al de nodige aanpassingen door in het plan. Zo vallen meer woningeigenaren nu in de goedkoopste categorie.

Lagere opkomst

Het protest van zaterdag maakte duidelijk dat de weerstand daarmee nog niet is gebroken. Wel was de opkomst bij deze demonstratie duidelijk lager dan bij een soortgelijke betoging aan het begin van het jaar.

Volgens stadszender AT5 zou een deel van de demonstranten plannen hebben voor een politieke partij die volgend jaar mee moet gaan doen aan de gemeenteraadsverkiezingen. De partij zou officieel ingeschreven worden op de dag dat het erfpachtvoorstel wordt behandeld in de gemeenteraad.

Tip de redactie