Amsterdam trekt miljoenen uit om drukte in de stad te beheersen

Het Amsterdamse stadsbestuur trekt miljoenen euro's uit om de groei van de stad in goede banen te leiden en de stad aantrekkelijk en leefbaar te houden. 

Zo gaat er geld naar handhaving en veiligheid, de voorbereiding van een brug over het IJ, nieuwe scholen, sportvoorzieningen en naar integratie van vluchtelingen.

Dat maakte wethouder Udo Kock (financiën) woensdag bekend bij de presentatie van de voorjaarsnota 2017.

Amsterdam groeit en het aantal bezoekers neemt de komende jaren alleen nog maar verder toe. Dat is goed voor de economie, de bouw en de banen, maar het vraagt ook veel van de hoofdstad. Het college van burgemeester en wethouders werkt al langer aan maatregelen om de drukte beheersbaar te houden en in de voorjaarsnota wordt hier ook geld voor uitgetrokken.

Onderwijs

De hoofdstad wil onder meer 160 miljoen euro steken in onderwijshuisvesting, zoals nieuwe scholen en renovatie van bestaande scholen en schoolpleinen. Ook komt er een nieuw evenemententerrein in Westpoort en investeert de stad in bestaande evenementenlocaties om overlast tegen te gaan.

Passagiers van cruises gaan vanaf 2019 toeristenbelasting betalen en aanbieders van stadsrondritten vanaf 2018 een vermakelijkheidsbijdrage. Verder trekt het college 15,9 miljoen euro extra uit voor handhaving in 2018 en 2019 en gaat er 1,7 miljoen euro naar toezicht op de taxibranche. De gemeenteraad beslist binnenkort over de voornemens.

Vorig jaar

Amsterdam werkt verder aan het versterken van de financiële organisatie. Volgens Kock is de gemeente "bijna financieel 'in control'."

Woensdag werd ook bekend dat Amsterdam vorig jaar heeft afgesloten met een positief financieel resultaat van 104,4 miljoen euro, zo blijkt uit de jaarrekening 2016.

Lees meer over:
Tip de redactie