De Universiteit van Amsterdam (UvA) lijkt voor het komende jaar te kunnen rekenen op een golf aan nieuwe studenten. Het aantal vooraanmeldingen is dit jaar met 50 procent gestegen. De ASVA studentenunie maakt zich zorgen.

In mei vorig jaar waren er nog 9.500 vooraanmeldingen, dit jaar zijn het er maar liefst 15.000.

De studentenunie ASVA schrikt van dat aantal: "In tentamentijd is het nu al moeilijk een plekje te vinden, dat wordt natuurlijk een chaos", zegt Henriëtte Hoogervorst van de unie.

De cijfers zijn niet één op één te vergelijken vanwege een andere manier van inschrijven, maar de ASVA is toch bezorgd. "De universiteit zegt: 'Hoe meer internationale studenten, hoe meer allure en hoe beter het onderwijs'. Maar zo werkt het niet."

"Beter onderwijs hangt af van de hoeveelheid contact met een docent, grotere klassen betekenen niet dat je investeert in beter onderwijs."

Vooraanmeldingen

De UvA benadrukt in een reactie dat het om vooraanmeldingen gaat. "Het gaat niet om definitieve inschrijvingen. De UvA is een grote universiteit die nog wel wat meer studenten aan zou kunnen dan dit schooljaar. Na de eindexamens zal blijken hoe groot de toename echt is."