Man (29) veroordeeld tot zeven jaar cel en tbs voor twee verkrachtingen

Een 29-jarige Amsterdammer heeft zeven jaar cel en dwangverpleging opgelegd gekregen vanwege twee verkrachtingen, een aanranding, mishandelingen en berovingen in Amsterdam-West. 

Dit maakt de rechtbank in Amsterdam dinsdag bekend

De man is schuldig verklaard voor de gewelddadige verkrachting van twee vrouwen in Amsterdam-West, waaronder die van een 75-jarige vrouw in juli 2015. De man sleurde haar mee naar een afgelegen plek, waarna hij haar zwaar mishandelde en verkrachtte.  

Hierna heeft de 29-jarige Amsterdammer haar van haar sieraden beroofd. 

Zorginstelling

Ook heeft hij een maand later een 21-jarige vrouw aangerand en beroofd. De twee zedendelicten leidden na DNA-vergelijking ook tot een verdenking van een eerdere verkrachting van een 60-jarige vrouw in 2013.

De man drong in de kamer van de zorginstelling waar de vrouw woonde. Dit deed hij na zijn enkelband te hebben doorgeknipt, die hij droeg vanwege een eerder vergrijp, zo laat de rechtbank weten.

Spijt

De rechter oordeelt dat de man zich "ten aanzien van zijn slachtoffers bruut en zeer gewelddadig heeft gedragen". Het wordt hem bovendien aangerekend dat de man nooit spijt heeft betuigd of heeft verteld waarom hij de vergrijpen heeft begaan. 

Tegen de verdachte was negen jaar cel met dwangverpleging door het Openbaar Ministerie (OM) geëist. Onderzoek in het Pieter Baan Centrum wees uit dat de Amsterdammer een gebrekkige ontwikkeling van zijn geestvermogens heeft. Hierdoor heeft de rechtbank hem verminderd toerekeningsvatbaar geacht. 

"Vanwege de hoge kans op recidive en de ernst van de delicten vindt de rechtbank het niet verantwoord hem terug te laten keren in de maatschappij, zolang deze stoornis niet behandeld is."

Lees meer over:
Tip de redactie