VUmc breidt transgender-afdeling flink uit vanwege lange wachttijden

Het VU medisch centrum (VUmc) gaat de komende tijd de afdeling voor transgenders flink uitbreiden. Hiermee hoopt het ziekenhuis de stijgende wachttijden tegen te gaan.

Dat meldt het Parool dinsdag. Geslachtsverandering wordt de laatste jaren steeds populairder, maar het ziekenhuis kan de grote vraag niet aan. Met stijgende wachttijden als gevolg. Waar het een paar jaar geleden om ongeveer tweehonderd personen per jaar ging die een geslachtsverandering wilden, zijn dat er inmiddels al zevenhonderd per jaar.

Volgens de krant duurt het nu ruim acht maanden voordat patiënten een intakegesprek kunnen krijgen bij het ziekenhuis. Daarna duurt het nog eens 2.5 maanden voordat de behandeling van start gaat. Te lang, vindt het ziekenhuis.

En dus heeft het VUmc besloten om de poli met 20 procent uit te breiden, zo bevestigt demissionair staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) na kamervragen van D66. Hoe dat eruit komt te zien is onduidelijk, maar het ziekenhuis hoopt met de uitbreiding de wachttijden fors te kunnen verminderen.

Lees meer over:
Tip de redactie