Sekswerkers openen eigen bordeel My Red Light in Amsterdam

My Red Light, het eerste door sekswerkers zelf gerunde bordeel in Amsterdam, wordt dinsdagmiddag geopend.

Het initiatief is ontstaan doordat het stadsbestuur van Amsterdam de afgelopen jaren heeft geprobeerd de prostitutiebranche schoner en veiliger te maken. Zo is de wens ontstaan om sekswerkers meer zelfstandigheid te bieden. 

Onder de naam Eigen Raam onderzocht de gemeente of het mogelijk was een coöperatie of een andere samenwerkingsvorm te realiseren, waar sekswerkers gezamenlijk een pand beheren en hun eigen bedrijfsvoering, prijzen en werkomstandigheden regelen.

My Red Light zal zich vestigen in vier panden op de Wallen, namelijk Oudezijds Achterburgwal 17, 19 en 27 en Boomsteeg 1. In totaal zullen er veertien ramen zijn, en 26 werkplekken.

Vergunning

Stichting My Red Light heeft dinsdag de vergunning gekregen om aan de slag te gaan met het bordeel. Aan het einde van de middag vindt er een feestelijk moment plaats om dat te vieren. 

In de volksmond werd het initiatief al snel 'het gemeentebordeel' genoemd, maar het stadsbestuur wil benadrukken dat zij inhoudelijk geen enkele betrokkenheid hebben met het bordeel. De rol van de gemeente is sinds de besluitvorming in de gemeenteraad over het project veranderd van aanjager en ondersteuner in vergunningverlener, toezichthouder en handhaver. 

Voor het initiatief zijn verschillende geldschieters gevonden, waaronder de Rabobank.

Lees meer over:
Tip de redactie