De gemeente Amsterdam heeft nog geen uitsluitsel of het automobilisten mag blijven vragen om hun kenteken in te voeren als ze willen parkeren. 

Het gerechtshof in Amsterdam heeft dinsdag geen oordeel geveld in het kort geding.

De zaak speelt tussen voorzitter Bas Filippini van de stichting Privacy First, die was beboet nadat hij bewust geen kenteken had ingevoerd, en de gemeente Amsterdam. Filippini vroeg om het herstel van het oude parkeersysteem, waarbij een kaartje moest worden verkocht.

Hij is van mening dat het parkeersysteem van Amsterdam, dat in 2013 is ingevoerd, in strijd is met de privacywetgeving. In een eerdere zaak die de stichting aanspande, oordeelde de rechter dat automobilisten die een verkeerd kenteken hadden ingevoerd niet mochten worden beboet. Dit oordeel werd in 2016 bevestigd door de Hoge Raad. 

De privacystichting startte hierop een kort geding om anoniem parkeren mogelijk te maken. Dit werd afgewezen, waarop de stichting in versneld hoger beroep ging bij het gerechtshof in Amsterdam. 

Vragen

Het Hof, bij wie de zaak vervolgens terechtkwam, oordeelt dinsdag echter dat de vragen over privacy in het kader van deze spoedprocedure niet direct te beantwoorden zijn, en dat "bovendien in een eerdere uitspraak daarover al een beslissing had genomen, waarbij het kentekenparkeren niet in strijd werd geoordeeld met de privacy."

Hiermee blijft het kentekenparkeren in de hoofdstad voorlopig in stand.