Duizend extra woningen in Noord: 'In elkaar gefrommelde bouwmassa'

De nieuwe wijk Elzenhagen Zuid, in stadsdeel Noord, krijgt onverwacht duizend woningen meer. Buurtbewoners zijn woedend.

In totaal komen er 1800 woningen. Volgens de bewoners gaat het karakter van de huidige buurt zo verloren. "Het is niet zomaar een braakliggend terrein. Het is een belangrijk gebied in Amsterdam wat recht doet aan landelijk Noord. En ik denk dat je dat moet koesteren", stelt een van hen.

De omwonenden zijn vooral boos over de woontorens, die hoger worden dan hen eerst was verteld. "Ik zie een in elkaar geperste, gefrommelde bouwmassa die geen woonplaats mag heten", aldus een ander. "Dat is gewoon meedrijven met de hype en de stress van het huidige beleid in Amsterdam."

Verantwoordelijk wethouder Eric van der Burg geeft toe dat de ambitie om te bouwen groot is, maar niet dat er in alle haast "dingen worden verfrommeld". Ook blijft er volgens hem genoeg groen over.

Alternatief

Een alternatief plan van de bewoners is afgewezen. Maar ze hebben zich er nog niet bij neergelegd. "We zijn pas bij het begin van het proces. Gelukkig is Nederland een democratisch land en wij gaan tot het uiterste."

Lees meer over:
Tip de redactie