Drie mannen vrijgesproken van doodslag in stukken gezaagd lijk IJ

Drie Ierse mannen zijn maandag vrijgesproken van doodslag op een landgenoot, maar wel tot twee jaar cel veroordeeld voor het dumpen van het lichaam in het IJ.

Het slachtoffer was in februari 2009 doodgestoken in een woning van een van de verdachten.

Daarna zaagden de mannen met een kettingzaag zijn lichaam in stukken, verpakten het in een koffer en vuilniszakken, reden het naar Amsterdam en dumpten het in het IJ. Daar werden de lichaamsdelen een week later gevonden.

De rechtbank zag niet voldoende bewijs voor doodslag, omdat ze niet kan niet vaststellen wie van de drie het slachtoffer heeft gedood. De hoofdbewoner wijst de andere twee als dader aan, maar die verklaring is niet betrouwbaar en er is te weinig technisch bewijs.

Onbevredigend

De rechtbank vindt deze uitkomst zeer onbevredigend, vooral voor de nabestaanden, omdat ze nog steeds niet weten wie hem heeft gedood. Desondanks vindt de rechter dat vrijspraak op dit punt moet volgen als de reële mogelijkheid bestaat dat verdachten onschuldig zouden kunnen zijn.

De rechtbank noemt de wijze waarop de mannen met het dode lichaam zijn omgegaan, gruwelijk en respectloos. Daarvoor volgde een maximale straf van twee jaar.

Lees meer over:
Tip de redactie