Milieugroep Fossil Free Culture NL protesteerde zondag bij het Van Gogh Museum in Amsterdam. Hiermee heeft de milieugroep aandacht gevraagd voor de vier actievoerders die nog vastzitten na een eerdere protestactie bij het museum.

De actie is rond 14.00 uur gestart. De activisten waren in het zwart gekleed en liepen van het I Amsterdam in de richting van het Van Gogh Museum. De milieugroep wil dat de vier worden vrijgelaten en dat het museum de beschuldigingen intrekt. 

Rond 15.30 uur liep de demonstratie ten einde. Er deden zo'n honderd mensen mee. 

De voorlopige hechtenis van de andere vier activisten is met 48 uur verlengd, aldus een woordvoerster van het kunstenaarscollectief. Ze zitten in het cellencomplex in Osdorp.

Sponsorrelatie

Acht activisten werden vrijdag opgepakt voor lokaalvredebreuk en vernieling tijdens een protestactie tegen de sponsorrelatie die het museum heeft met oliebedrijf Shell.

Vier vrouwen zitten nog vast, omdat ze weigeren een naam op te geven. De andere actievoerders zijn heengezonden, maar blijven wel verdachte.

Rietsuikermelasse

De zeven vrouwen en een man protesteerden omdat het museum zich laat sponsoren door oliemaatschappij Shell. De vrouwen dronken uit sint-jakobsschelpen, het symbool van Shell, een zwart goedje dat op olie leek. Het was biologische rietsuikermelasse.

Toen ze zichzelf daarmee besmeurden kwam het op de grond terecht. Volgens het museum was daarom sprake van vernieling. De acht werden opgepakt voor lokaalvredebreuk en vernieling.

Een woordvoerder van de actiegroep zegt dat de activisten niet in de buurt van de schilderijen zijn geweest en alleen maar op de trap naar de museumshop hebben gestaan.