Subsidie islamitische school Amsterdam te vroeg geweigerd door ministerie

Staatssecretaris Sander Dekker heeft de subsidie voor een nieuwe islamitische school van de Stichting Islamitisch Onderwijs in Amsterdam niet bij voorbaat mogen weigeren. Dat heeft de bestuursrechter vrijdag bepaald.

Een inmiddels vertrokken bestuurslid van de stichting had in 2014 openlijk zijn sympathie voor de terreurgroep Islamitische Staat. Mede daarom wilde de staatssecretaris geen geld voor de school uittrekken.

De stichting had echter nog helemaal geen subsidieaanvraag bij de staatssecretaris ingediend. Die was wel nodig, oordeelt de rechter. De staatssecretaris mocht namelijk niet over de eventuele subsidie beslissen zonder dat de stichting de mogelijkheid had om aan te tonen dat zij aan de subsidievoorwaarden voldeed.

Omdat de stichting de school in augustus 2017 wil starten, heeft de staatssecretaris toegezegd dat indien de stichting een subsidieaanvraag doet, hij die zo spoedig mogelijk behandelt.

Sympathie

Het bestuurslid van de stichting betuigde medio 2014 openlijk zijn sympathie voor de terreurgroep Islamitische Staat. De bestuurder in kwestie vertrok, maar de rest van het bestuur nam geen afstand van deze uitlatingen.

Dit was aanleiding voor Dekker om te laten onderzoeken in hoeverre de school geloofwaardig aan haar wettelijke taken kan voldoen, alvorens geld over te maken. De stichting weigerde echter bij herhaling de noodzakelijke informatie te verschaffen, aldus de staatssecretaris destijds.

Lees meer over:
Tip de redactie