Finale Europa League te zien op groot scherm Museumplein

Ajax-fans kunnen 24 mei de finale van de Europa League volgen op een groot scherm op het Amsterdamse Museumplein. 

De gemeente organiseert het evenement samen met Ajax, het Openbaar Ministerie (OM) en de politie.

"Als Ajax die finale weet te winnen, zullen de spelers en de technische staf de volgende dag ook op het Museumplein worden gehuldigd'', aldus de gemeente op vrijdag.

De toegang is gratis en er is plaats voor ten minste honderdduizend toeschouwers. De wedstrijd tegen Manchester United begint om 20.45 uur.

Om de komst van de supporters in goede banen te leiden, zullen extra maatregelen op het gebied van veiligheid en de beheersing van publieksstromen worden genomen. Zo worden onder andere hekken geplaatst en toezichthouders ingezet. 

Daarnaast zullen er maatregelen worden getroffen om overlast en hinder voor de buurt te voorkomen, stelde de gemeente.

Beloning

Het kijkevenement en eventuele huldiging op het Museumplein zijn een beloning voor het goede gedrag van de fans in de afgelopen jaren. "De afgelopen jaren was de sfeer rond wedstrijden van Ajax over het algemeen goed en kwam het maar zelden tot ongeregeldheden.''

De laatste huldiging van Ajax op het Museumplein was in 2011. Dit ging gepaard met rellen, vechtpartijen en vernielingen. Er werd voor 400.000 euro schade aangericht aan het Stedelijk Museum en in totaal raakten 160 mensen gewond.

Later bleek, uit een evaluatie, dat bij het organiseren van de huldiging fouten waren gemaakt. Zo werd geconcludeerd dat in het vervolg beter geschat moest worden hoeveel bezoekers zouden komen, en dat rekening gehouden moest worden met de aanwezigheid van 'gelegenheidsverstoorders'.

Lees meer over:
Tip de redactie