De architectenbureaus NL Architects uit Amsterdam en XVW architectuur uit Den Bosch winnen de presigigieuze Mies van der Rohe-award voor de 'innovatieve' renovatie van de Flat Kleiburg in Amsterdam Zuidoost. 

Dit werd vrijdag bekendgemaakt in Brussel. De aanpassingen aan het gebouw worden onder andere schilderachtig genoemd, is te lezen in het rapport

Aan de tweejaarlijkse prijs is 60.000 euro verbonden. Andere finalisten waren het Ely Court in Engeland, de Kannikegården in Denemarken, het Rivesaltes Memorial Museum in Frankrijk en het Katyn Museum in Polen. Er waren 356 projecten genomineerd.

Kluswoningen

De Flat Kleiburg was zeer vervallen en zou eerst gesloopt worden. De woningcoöperatie Rochdale zag geen toekomst in het complex. Maar Consortium De Flat kocht Kleiburg voor het symbolische bedrag van één euro, en bood casco kluswoningen aan.

Er ontstond een run op de gunstig geprijsde woningen: meer dan zevenduizend mensen hadden interesse, maar slechts 502 appartementen stonden in de etalage.  

1987

De award werd in 1987 ingesteld om vernieuwende ideeën van Europese architecten in het zonnetje te zetten. Het gebouw van de Nederlandse ambassade in Berlijn van de Nederlandse architect Rem Koolhaas won de prijs in 2005.

Gebouw van het jaar

De Flat Kleiburg kan ook nog kans maken om 'gebouw van het jaar' te worden, een prijs van de branchevereniging voor Nederlandse Architectenbureaus (BNA). De Smaragd in Oost en het hoofdkantoor van Joolz in Noord zijn ook genomineerd.

De winnaars worden 19 mei bekend gemaakt in ASR Utrecht.