Kamperende Roemenen terug in Zuidoost

Een groep van enkele tientallen Roemenen en Bulgaren kampeert in tenten in park de Bijlmerweide in Zuidoost. Volgens omwonenden laten ze een hoop afval achter.

Een jaar geleden logeerden de Oost-Europeanen ook al op die plek in de natuur, maar vanwege de kou vertrokken ze deze winter. Sinds begin deze maand zijn ze weer terug.

"Zij komen hier in grote getalen en logeren in de openbare ruimte", vertelt omwonende Jenny van Dalen. "Al het vuil wordt er gedeponeerd. Menselijke behoeftes vind je hier. Het lijkt me ook geen fijn leven zo."

De kampeerders, die soms ook in geparkeerde auto's slapen, zijn inmiddels een bekend gezicht in de buurt geworden. "Mensen denken van aight", zegt een buurtbewoner. "De meeste van die gasten hebben ook niet een super moderne Westerse look. Ze lijken een beetje op junkies. Maar het zijn gewoon normale mensen."

Gemeente

Van Dalen hoopt dat er snel een oplossing komt. "Ik heb beslist geen hekel aan de mensen, absoluut niet. Het is natuurlijk een heel triest bestaan wat ze leiden. En ik denk dat het een goed idee is dat de gemeente contact met ze gaat zoeken."

Stadsdeel Zuidoost zegt in een reactie te hebben geconstateerd dat er wordt gekampeerd door mensen van Roemeense afkomst. "De afdeling Handhaving bespreekt met de politie welke aanpak het beste kan worden toegepast", aldus een woordvoerder.

Bekijk video:

Lees meer over:
Tip de redactie