Wethouder weigert vergunningen rondvaartboten opnieuw te verdelen

Wethouder Udo Kock gaat de verdeling van de rondvaartbootvergunningen niet opnieuw doen of aanpassen. Dat zei hij donderdag voor het begin van de gemeenteraadsvergadering over dit beladen onderwerp. 

"Het gaat er niet om of ik daartoe bereid ben, het kan gewoon niet want dan hebben we een groot juridisch probleem", zei de wethouder tegen AT5.

"Wat we wel gaan doen is alles nog eens laten checken door een accountant. Maar helemaal opnieuw gaat 'em niet worden."

Er is veel kritiek op de herverdeling van de vergunningen voor boten langer dan veertien meter. Het probleem is dat veel unieke schepen, vaak gebruikt om bijvoorbeeld bruiloften op te vieren, geen vergunning hebben gekregen en dus moeten verdwijnen.

Reguliere boten

Hun plaats wordt veelal ingenomen door reguliere rondvaartboten. Voor verschillende kleine en middelgrote rederijen zijn ontslagen onvermijdelijk, sommigen dreigen zelfs failliet te gaan.

Kock houdt voet bij stuk: de procedure is volgens hem niet verkeerd gelopen. "Alleen de uitkomst is niet helemaal wat we wilden en dat is jammer. We gaan kijken wat we voor die historische boten kunnen doen", zei hij daarover.

Petitie

Voorafgaand aan de gemeenteraadsvergadering kreeg Kock een petitie overhandigd van een kleine groep reders met oude boten. 

"Van de 42 hospitalityboten, zeg maar de niet rondvaartboten, hebben er maar zes een vergunning gekregen", legt Frans Heij uit. Als voorzitter van Verenigde Rederijen Amsterdam vertegenwoordigt hij meer dan dertig kleine rederijen. Het zou zonde zijn als de historische, klassieke boten allemaal verdwijnen."

Reacties

Voor Tomas de Smidt van Rederij 't Smidtje was het gesprek met de wethouder een tegenvaller. "Ik had gehoopt dat hij de fouten zou toegeven en zeggen: we zitten met een probleem, laten we hier samen uitkomen."

Ook Casper Wulfers van Rederij Staets vindt het jammer dat Kock zegt dat de procedure goed is gegaan. "Hij vergeet even dat van àlle vroeg-elektrische boten, dus iedereen die zijn boot net elektrisch heeft gemaakt en daarmee heeft voldaan aan de wens van de gemeente, niemand een vergunning heeft gekregen. Het is een schande."

Oplossing

Voorzitter Frans Heijn blijft positief en is ervan overtuigd dat er een oplossing komt: "Het klinkt alsof de wethouder wat lauw reageerde, maar dit is voor zijn doen al heel open. Dus daar moeten we een beetje blij mee zijn. Ook hoorde ik de aanwezige raadsleden zeggen: 'we gaan dit fixen'."

Het nieuwe vergunningssysteem moet in 2020 ingaan en gaat over rondvaartboten langer dan veertien meter. Het doel van de gemeente is met de herverdeling de markt op te breken en ruimte te bieden aan meer kleine rederijen.

Lees meer over:
Tip de redactie