Stichting Erfpachtersbelang Amsterdam (Seba) heeft een referendum voor de overstapregeling van de eeuwigdurende erfpacht in Amsterdam aangevraagd.

Koen de Lange, voorzitter van de stichting, heeft donderdag de benodigde handtekeningen aangeboden aan burgemeester Eberhard van der Laan. 

De uitkomsten van de overstapregeling van het erfpachtplan noemt De Lange voor een veel te grote groep 'zeer nadelig'. "Het is voor mij onvermijdelijk om een referendumverzoek in te dienen."

De handtekeningen die Seba aanbiedt, zijn vier jaar oud. Ze werden opgehaald in protest tegen het erfpachtplan van het vorige college. "Ik ga ervanuit dat dit kwalificeert als gelijksoortig en dat ik niet opnieuw de 27.000 handtekeningen hoef op te halen", schrijft De Lange. 

Erfpachtplan

Eeuwigdurende erfpacht betekent dat het jaarlijkse bedrag dat de huiseigenaar moet betalen aan de eigenaar van de grond, namelijk de gemeente, voortaan eenmalig wordt vastgesteld en niet meer tussentijds wordt herzien.

Het nieuwe erfpachtplan van de gemeente kon de afgelopen tijd op veel kritiek rekenen. Erfpachters waren vooral boos over de soms hoog oplopende kosten voor de overstap naar de nieuwe regels.

Aanpassing

Om tegemoet te komen aan de kritiek van grote aantallen insprekers, die grote woonlasten vreesden, is eind april een aanpassing gedaan aan de overstapregeling naar het nieuwe systeem. 

Zo krijgen huizenbezitters met de nieuwe afspraken een extra korting van 25 procent. Ook krijgen ze meer bedenktijd om over te stappen naar de nieuwe voorwaarden, tot 2020 in plaats van tot eind dit jaar.