66-jarige Amsterdammer hoofdverdachte in onderzoek crypto-gsm's

Een 66-jarige Amsterdammer is een van de hoofdverdachten in het onderzoek naar de verkoop van versleutelde mobiele telefoons. De politie heeft hiervoor beslag gelegd op twee dure panden met een waarde van 2,2 miljoen euro.

Het gaat om een woonboerderij van een verdachte in Berkhout en een herenhuis in Amsterdam.

De politie viel dinsdag een herenhuis aan de Plantage Muidergracht in. Van daaruit zouden de versleutelde telefoons zijn geleverd aan vooral mensen uit de onderwereld. De toestellen werden volgens het Openbaar Ministerie (OM) voor 1.200 euro verkocht. 

Niet alleen in Amsterdam werd gezocht, maar ook in Huizen, Koggenland en Zandvoort. Volgens de politie zijn door het hele land vier mensen aangehouden, waaronder een 34-jarige man uit Amsterdam, een 51-jarige man uit Huizen en een 24-jarige man uit Almere. De vier zouden hun geld hebben witgewassen.

'Afgepakt'

Op het pand aan de Plantage Muidergracht en ook op de in beslag genomen auto's prijken grote stickers met 'Dit bezit is AFGEPAKT! Criminaliteit mag niet lonen'. Er werden dinsdag dertien auto's in beslag genomen, waaronder luxe auto's van Mercedes, Porsche en Audi. Ook zijn er 57 bankrekeningen bevroren.

Bij de invallen werden ook honderden telefoons en simkaarten gevonden. De verdachten hebben volgens het OM een faciliterende rol gespeeld, de telefoons komen in liefst 34 onderzoeken naar zware criminaliteit terug.

Veilig

In hun communicatie via de toestellen waanden de criminelen zich relatief veilig. In maart werd bekend dat er 3,6 miljoen berichten zijn onderschept uit door criminelen gebruikte communicatienetwerken.

In de berichten werd onder andere gesproken over liquidaties, gewapende overvallen en drugshandel.

Lees meer over:
Tip de redactie