SGP wil deelnemen aan Amsterdamse gemeenteraadsverkiezingen

De Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP) wil zijn intrede maken in de Amsterdamse gemeentepolitiek. Dat heeft de regionale afdeling van de partij bekend gemaakt. De conservatieve christelijke partij deed nog niet eerder mee aan Amsterdamse gemeenteraadsverkiezingen. 

De SGP zag de afgelopen jaren het enthousiasme voor de conservatieve agenda toenemen. Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van 2010 bleef de partij nog steken op 274 stemmen. In 2012 wist de partij dat bijna te verdubbelen, door 532 stemmen binnen te halen. Dit jaar stemden 687 Amsterdammers op de SGP.

Toch lijkt het onwaarschijnlijk dat de 'bijbelgetrouwe politiek' waar de SGP voor staat, werkelijk een stem krijgt in de Stopera. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 waren ruim zesduizend stemmen nodig voor een zetel.

"Het gaat vooral om naamsbekendheid buiten de bible-belt", zegt Willem Vissers, secretaris van de SGP-afdeling in Zaanstad waaronder ook Amsterdam valt. "We willen de hoofdstad niet links laten liggen, en zichtbaar zijn op het stembiljet."

Actief campagne

De afgelopen jaren heeft de partij actief campagne gevoerd in Amsterdam. Dat deed het onder meer door een paginagrote advertentie in Het Parool, met relatietips van Kees van der Staaij. "Zeg eens gewoon wat je in hem of haar waardeert."

Een samenwerking met de ChristenUnie, die tijdens de vorige gemeenteraadsverkiezingen net geen zetel wist te bemachtigen, ziet Vissers wel zitten. "Als we de christelijke agenda naar voren kunnen brengen is dat mooi, maar samenwerking hoeft niet tegen iedere prijs tot stand te komen."

Lees meer over:
Tip de redactie