Amsterdam beperkt maximale huurprijs nieuwbouwwoningen

De gemeente Amsterdam zal de komende jaren de maximale huurprijs van 'middeldure' woningen beperken. Op deze manier hoopt de gemeente de prijsstijging van nieuwe huurwoningen in de stad tegen te gaan. 

In de maatregel gaat het jaarlijks om tenminste vijftienhonderd woningen, laat de gemeente Amsterdam dinsdag weten.

"We zien dat de gekte op de markt zorgt voor torenhoge huren", zegt wethouder Wonen Laurens Ivens (SP). "Met de maatregel zorgen we ervoor dat er extra betaalbare huurwoningen komen voor mensen die te veel verdienen voor een sociale huurwoning."

De woningen zullen tussen de zevenhonderd en duizend euro kosten. Huishoudens met een inkomen tot 1,5 modaal komen in aanmerking voor zo’n woning. Amsterdammers die nu in een sociale huurwoning zitten, krijgen voorrang op deze woningen. De gemeente hoopt hiermee dat huurders verhuizen, zodat sociale huurwoningen vrijkomen.

Betaalbare huurwoningen

Het ontbreken van landelijke wetten en regels heeft als gevolg dat eigenaren ongelimiteerd hoge huren mogen vragen, zodra een woning geliberaliseerd is. Door het regeringsbeleid van de afgelopen jaren zijn veel maatregelen genomen, waardoor het overgrote gedeelte  van de Amsterdamse huurwoningen in de vrije sector kan worden verhuurd.

Doordat ook de vraag naar huurwoningen groeit, zorgt dat voor prijsopdrijving van de huurwoningen, waardoor veel mensen geen betaalbare huurwoning kunnen vinden in de stad. Ivens wil daarom enorm investeren in extra betaalbare huurwoningen.

Met deze maatregel wil de wethouder realiseren dat huurwoningen voortaan een fatsoenlijke huurprijs krijgen.

Lees meer over:
Tip de redactie