Wethouder Kock moet verdeling rondvaartvergunningen verbeteren

Een meerderheid van de gemeenteraad dient maandag een motie in waarin wethouder Udo Kock (D66) wordt opgeroepen de verdeling van rondvaartvergunningen te verbeteren.

Dat werd maandagochtend na een overleg met de wethouder water besloten door coalitiepartijen D66, VVD en SP.

Een ruime meerderheid van de raad liet eerder al blijken ontevreden te zijn met hoe de rondvaart er in de grachten vanaf 2020 uit komt te zien. Veel unieke schepen, vaak gebruikt om bijvoorbeeld bruiloften op te vieren, verdwijnen met de huidige uitslag.

Hun plaats wordt veelal ingenomen door reguliere rondvaartboten. Nu roept de gemeenteraad de wethouder dus officieel op hier wat aan te doen.

Oplossing

Kock moet met een oplossing komen zonder het hele systeem om te gooien. Hans Glaubitz (D66):  "We moeten kijken wat we extra kunnen doen. In de loop van het proces zijn we de categorie 'overig' kwijtgeraakt, naast de reguliere rondvaart. We moeten kijken of we die schepen weer een plek kunnen geven."

Lees ook: Dossier nieuwe regels rondvaartbranche

Doel is om rechtszaken zo veel mogelijk te voorkomen. Of dat realistisch is, is de vraag. Rob de Bruin (VVD) hoopt van wel. "Ik wil nu kijken naar wat wél kan, niet naar wat niét. Alles heeft consequenties. Maar als we niets doen, hebben we straks iets in de grachten varen waar niemand blij mee is."

'Out of the box'

Nelly Duijndam (SP): "Hij moet 'out of the box' denken. Eerst met creatieve mensen kijken wat kan, en dan juristen er op los laten. De Autoriteit Consument & Markt kijkt naar de stroman-constructies waardoor de grote reders er met de buit vandoor lijken te zijn gegaan. Daarnaast moeten wij nu kijken wat we als politiek kunnen doen."

Er is vooralsnog geen termijn vastgesteld, maar de raadsleden hebben haast. Duijndam: "1 juli 2018 worden de vergunningen onherroepelijk, dus we moeten snel handelen." De Bruin: "Ik hoop dat we voor het zomerreces van half juli een oplossing hebben."

Lees meer over:
Tip de redactie